Gå til innhold Gå til navigasjon

Burkina Fasos neste president

Burkina Fasos neste president
Emmanuel (12) har en drøm: Å bli president.

Emmanuel (12) har en drøm: Å bli president. Hver dag løp han 16 kilometer frem og tilbake til skolen for å nå målet sitt.

– Jeg løp så fort jeg kunne til skolen. Det var fire kilometer én vei, og jeg brukte ca 20 minutter på løpeturen. Klokke tolv løp jeg hjemom for å spise ris, før jeg sprang tilbake til skolen klokka halv tre, forteller Emmanuel.

Han begynte på Speed School i Burkina Faso i oktober 2011. Da hadde han aldri gått på skole, så Speed School var hans siste sjanse til å få en utdanning. I løpet av ni måneder lærte han seg tre års pensum på et helt nytt språk. Nå kan han både forstå og snakke fransk. I dag har Emmanuel fullført Speed School, og går i 5. klasse ved den lokale grunnskolen.

Foreldrene har jobb
En av grunnene til at Emmanuel får gå på skole, er fordi foreldrene er i jobb. Emmanuels mamma går dør til dør og vasker tøy. Faren i familien jobber som fotograf, men det er vanskelig å få arbeid utenom skolebegivenheter og andre spesielle anledninger. Selv om familien har en ujevn inntekt, har de likevel klart å betale skolegangen til alle barna i familien, bortsett fra en av Emmanuels eldre søstre. Hun fikk ikke skolegang, fordi foreldrene manglet penger da hun nådde skolealder.

emmanuel og familien
Emmanuel sammen med foreldrene og hans fire søsken.

Løper fortsatt
Det blir mye gåing og løping på Emmanuel. Skolen som Emmanuel nå går på ligger enda lenger unna enn hurtigskolen, så nå rekker han ikke lenger å løpe hjem i lunsjen. Men det gjør ingenting. For Emmanuel er mest opptatt av å lære. Det mest utfordrende med den vanlige grunnskolen er at all undervisning foregår på fransk. Men Emmanuel henger likevel med i undervisningen, så godt han kan.

– Hvis ikke det hadde vært noen Speed School her for tre år siden, så hadde jeg nok ikke fått begynne på den vanlige skolen. Nå ønsker jeg å fortsette skolegangen fram til jeg kan få meg en jobb, smiler Emmanuel fornøyd, mens han vinker på ekte presidentvis.

emmanuel vinker
Emmanuel vinker som en ekte presidentkandidat.