Gå til innhold Gå til navigasjon

Barna fra kulden

Barna fra kulden
Barna som lever på gata i La Paz er godt kjent med kulde.

Det er tre grunner til at de fleste gatebarn i La Paz sniffer lim: De glemmer at de fryser. De glemmer at de er sultne. Og de glemmer alt det vonde de har opplevd.

Barna som lever på gata i La Paz er godt kjent med kulde. Både den som kommer utenfra og den som kommer innenfra.

I verdens høyest liggende hovedstad - 3600 moh - er det ofte vanskelig å sove på gata med bare noen aviser som dyne, fordi man fryser. Mange tilbringer store deler av natta vandrende omkring. Er det sol dagen etter, finner de seg en flekk der de kan få noen timers uforstyrret søvn uten å plages av den bitende kulden.

Dagene går med til å skaffe penger til mat og rus. Noen pusser sko, noen tigger, mange stjeler og prostituerer seg. Jenter helt ned i 7-8 års alderen blir ofre for halliker som lurer dem til å selge kroppen sin. To-tre kroner er fortjenesten ei lita jente kan sitte igjen med for et samleie, etter at halliken har tatt sitt. Det holder til litt mat. Eller kanskje lim.

Mange av barna er på gata etter selv å ha valgt det. Gata kan virke som det minst dårlige av de svært få og svært elendige alternativer barna har i livet. Noen blir banket helseløse hjemme av mamma eller pappa. Dette kan være det aller vondeste i livet for et gatebarn; Kulden de har opplevd fra menneskene som mer enn noen annen skulle bry seg om dem, beskytte dem, elske dem.

Politiet er den verste fienden. Istedenfor å beskytte barna, gjør det ekstremt korrupte bolivianske politiet livet enda vanskeligere for gatebarna. Gatebarna trakasseres daglig av dem staten har satt til å passe på landets innbyggere. De truer med arrestasjon for å få penger av gateguttene og sex av gatejentene.

Noen lever dette livet i flere år, mens limet, spriten og alle andre belastninger bryter kroppen ned lenge før tiden. En som har sniffet siden barndommen dør ofte før han er 40. Andre orker ikke flere kalde dager og netter. Et hopp i elva, eller en solid dose rottegift får gjøre slutt på et altfor kort og altfor trist liv.

Andre igjen velger å gi framtida en sjanse, og går inn døra hos Alalay.

Les mer om

Gatebarnas engel

En dag møtte Claudia Gonzales gategutten Joaquin. Det skulle forandre livet hennes radikalt.

Fire steg til frihet

Alalay er Strømmestiftelsens tidligere samarbeidspartner i Bolivia, og jobber for å hjelpe gatebarn til et verdig liv.