Gå til innhold Gå til navigasjon

Avslutter samarbeidet med MYSA

Strømmestiftelsen og MYSA er ikke enige om en handlingsplan for videre samarbeid i Mathare i Nairobi, Kenya.

Pressemelding

Strømmestiftelsen avslutter samarbeidet med den kenyanske organisasjonen Mathare Youth Sports Association (MYSA). Gjentatte forsøk på å bli enige om en handlingsplan som møter utfordringene organisasjonen står over for har ikke ført frem. Tiltakene skulle spesielt møte utfordringer knyttet til fire sentrale punkter som Strømmestiftelsen mener er viktige for å bekjempe maktmisbruk og uregelmessigheter i MYSA:

  • Lederstruktur
  • Ledelse og Management
  • Deltakelse i Norway Cup
  • Kjønnsbalanse i alle ledd i organisasjonen
     

- Det er med beklagelse at vi ser oss nødt til å avslutte samarbeidet, skriver generalsekretær Øyvind Aadland i et brev til MYSAS grunnlegger og styreleder, Bob Munro.

Bakgrunnen for denne situasjonen er en varsling høsten 2011, som fremsatte alvorlige anklager mot MYSA. Det ble varslet om seksuell trakassering og overgrep av unge jenter, om forfalsking av identitet og alder, misbruk av penger og korrupsjon.
Med bakgrunn i denne varslingen ble det nedsatt en internasjonal undersøkelseskommisjon for å undersøke anklagene i varslingen. Arbeidet ble ledet av Diane Huffman, som blant annet er seniorrådgiver for den Norske Olympiske komité.

På et møte i Nairobi den 23. mars i år ble Strømmestiftelsen og MYSA enige om at varslingen avslørte alvorlige uregelmessigheter, og at det er en utfordring for arbeidet i MYSA. For å møte disse utfordringene ble man enige om å utarbeide en handlingsplan med særlig fokus på å styrke kontrollmekanismene og å sette fokus på rettigheter i møte med maktmisbruk, trakassering og overgrep av forskjellig art. Prosessen etter møtet i Nairobi gir heller ikke Strømmestiftelsen tilstrekkelig tillit til at man sammen vil kunne klare å skape en avgjørende forandring i forhold til disse uregelmessighetene. Strømmestiftelsen mener at den fremlagte handlingsplanen er for lite konkret i forhold til de utfordringene MYSA står overfor. Derfor avsluttes samarbeidet.

- Vi beklager sterkt at vi er kommet til dette. Det er jentene og de unge i Mathare som er taperne. Vi hadde håp om å komme frem til en felles plattform der vi sammen kunne arbeide med fornyet fokus på rettigheter for unge jenter og gutter i Mathare. Vi hadde et ønske om å gjøre det sammen med MYSA. Nå ser vi dessverre at vi har en forskjellig virkelighetsforståelse i forhold til dette, og vi beklager at vi er kommet i en situasjon der MYSA ikke fremstår som en organisasjon vi kan fortsette å samarbeide med, for nettopp å sette fokus på maktmisbruk og praktisk rettighetsarbeid, sier Aadland.

For mer informasjon, ta kontakt med:
Pressekontakt Egil Mongstad – mobil: + 47 952 89 394