Gå til innhold Gå til navigasjon

Artist med hjerte på rett sted

På 70-tallet demonstrerte en ung bergenser med luftig hår og cordfløyelsbukse mot urettferdighet.

Dette sosiale engasjementet har fulgt Rune Larsen gjennom 50 år som artist.
– Jeg vokste opp i en sosialistfamilie, og var svært opptatt av urettferdighet. Det er jeg nå også, forteller han.

Rune Larsen er innom Strømmestiftelsens kontor i Kristiansand. På snarvisitt. I løpet av de siste 30 årene har det vært mange slike møtepunkt. Siden Rune Larsen ga ut platen «Flammen» i 1984, har han vært en viktig ambassadør for Strømmestiftelsen.
I år feirer artisten en 50 år lang musikkarriere. En rød tråd gjennom karrieren har vært et brennende engasjement mot fattigdom.  

MER ENN MUSIKK. Gjennom 50 år som artist har Rune Larsen benyttet livet i rampelyset til å sette fokus på temaer som er større enn enkeltmennesket. Det er et bevisst valg.
– Da jeg som 20-åring ble en bekjennende kristen, lovet jeg meg selv at min artistkarriere ikke bare skulle handle om meg, forteller han. Det har ikke alltid vært like lett å holde det løftet, men jeg har gjort mitt beste.

Både i rollen som artist og programleder for programmene Lollipop og Noteknekk i NRK, har gullkorset i halsgropen vært et blikkfang. 
– Når jeg står på en scene har jeg som oftest med et innslag som peker mot himmelriket. Det kan være et vitnesbyrd om min gudstro, eller en påminnelse om at vi ikke glemmer de minste av oss, som gatebarna i Bolivia.

HJERTEVENN. På spørsmål om hvorfor fattigdomsbekjempelse engasjerer ham, beskriver Rune Larsen en inspirasjon forankret i barmhjertigheten i Jesu lære.
– Som ung ble jeg grepet av de sosial-etiske sidene ved Jesu budskap. Troen på menneskelivet som ukrenkelig har alltid vært viktig for meg. Jeg er blant annet pasifist, sier han.

For ham er Jesu nestekjærlighet relevant i møte med verdens utfordringer. 
– Når Strømmestiftelsen hjelper gatebarn, ser jeg dette som konkret vern om menneskelivets ukrenkelighet. Vår tids «disse mine minste», er for meg barna som sover på gata i Bolivia, og barna i Uganda som tar ansvaret for familien fordi foreldrene har dødd av aids, forklarer han.

INSPIRATOR. Rune Larsens engasjement har også inspirert andre artister til å engasjere seg mot urettferdighet. År etter år har kjente artister deltatt på konserter til inntekt for Strømmestiftelsen. Mange av disse har en nær tilknytning til Rune Larsen.
– Da jeg var manager for Sissel Kyrkjebø, var det viktig for meg å introdusere henne for andre verdier enn bare platesalg. Alle brev jeg skrev til henne ble avsluttet med setningen: ”For hva gagner det et menneske om det vinner hele verden, men taper sin sjel?”, smiler Rune.

Dette spørsmålet, hentet fra Markusevangeliet i Bibelen, peker tilbake på kjernen av Larsens engasjement. Det handler om å løfte blikket og se verden.
– Da jeg introduserte Sissel for Strømmestiftelsen var det ikke bare på vegne av verdens fattige. Det var minst like mye for Sissels egen skyld. Hvis hennes verden utelukkende hadde vært preget av platesalg og berømmelse ville dette vært en overfladisk verden. Strømmestiftelsen ga Sissel et bredere perspektiv.Jeg tror det er viktig for mennesker å engasjere seg. Mange ønsker å gjøre noe, men vet ikke hvordan. Min oppfordring er å hjelpe de som kan hjelpe, nemlig Strømmestiftelsen.

BYGGER STIGER. I 30 år har Strømmestiftelsen hatt gleden av å samarbeide med Rune Larsen. Et samarbeid som er grunnfestet i en felles forståelse av – og et engasjement mot – fattigdom. Resultatet av samarbeidet har gitt mennesker muligheter til å klatre ut av fattigdom.
– Det hele begynte som en tilfeldighet. Jeg ønsket å knytte platen «Flammen» til noe større enn meg selv, og valget falt på Strømmestiftelsen. Strømmestiftelsens filosofi om å hjelpe mennesker til å hjelpe seg selv, appellerer til meg. Alle prosjektene drives av lokalt ansatte. De tar utgangspunkt i lokalbefolkningens behov, for de kjenner problemene selv på kroppen. Det handler om å styrke ressursene der folk bor. Det er dette som skaper varige endringer og hjelper folk til å klatre ut av fattigdom.  

JUBILEUMSKONSERT. 6. oktober 2013 markerer Rune Larsens sin artistkarriere med en jubileumskonsert i Grieghallen i Bergen. I forlengelsen av en karriere preget av et stort sosialt engasjement, vil også denne konserten reflektere Larsens engasjement. Overskuddet fra konserten vil gå til Strømmestiftelsens arbeid, og bidra til å bygge stiger ut av fattigdom.
– Jeg beundrer mennesker som jobber blant gatebarn eller HIV-rammede. Selv vet jeg ikke om jeg hadde klart det, men det jeg VET er at noen klarer denne jobben. Så min utilstrekkelighet skal ikke hindre meg i å hjelpe. Jeg kan hjelpe de som hjelper.