Gå til innhold Gå til navigasjon

Fire steg til frihet

Fire steg til frihet
Det finnes en vei til en ny fremtid for gatebarna i Bolivia. Foto: Alalay.

Alalay er Strømmestiftelsens tidligere samarbeidspartner i Bolivia, og jobber for å hjelpe gatebarn til et verdig liv.

Frem til 2019 støttet Strømmestiftelsen gatebarn-organisasjonen Alalay. Da avsluttet vi vårt arbeid i Sør-Amerika. 

Alalay ble grunnlagt og ledes av Claudia Gonzales, som også har mottatt Strømmestiftelsens Hjelp til Selvhjelp-pris.

Alalay har en terapeutisk modell som går gjennom fire stadier:

1. Det oppsøkende arbeidet på gata. Barn og ungdom motiveres til å forlate gatelivet og komme inn i en mer ordnet tilværelse, der de blant annet får utdanning.

2. Mottakssenteret. På mottakssenteret bor barnet eller ungdommen de første månedene etter at de har bestemt seg for å forlate gatelivet.

3. Landsbyen. Når de har lagt av seg vanene fra gatelivet følger en ofte lang periode i landsbyen utenfor La Paz eller Santa Cruz, de to byene Alalay jobber i. Her bor barna i hus med "familiemødre" eller "fedre", får skolegang og en rekke aktiviteter.

4. Klar til voksenlivet. Fra de er 16 til de fyller 18 er de tilbake i byen på et av sentrene for det siste stadium i Alalay før de skal klare seg selv. Ved disse institusjonene lærer de ulike yrker og får siden sjansen til å begynne å jobbe eller studere videre.

(Teksten fortsetter under videoen)


En gang gatebarn, alltid gatebarn.

Slik er det for mange av dem som havner på gata i Bolivia – men det finnes også en vei til en ny fremtid. Strømmestiftelsens samarbeids- partner Alalay følger barna gjennom fire stadier, fram til de som voksne kan klare seg i et liv borte fra gata.

Man velger ikke et liv på gata i La Paz, med mindre alternativene er svært dårlige. Alalays leder og grunnlegger, Claudia Gonzales, har møtt altfor mange barn som har fått en miserabel start på livet. – Vår erfaring er at barn som havner på gata oftest er forlatt av foreldrene, blitt foreldreløse, eller utsatt for så mye mishandling hjemme at de rømmer. Det tar tid å få foreldrene til å forstå at de gjør noe galt; de har lært at det er normalt å påføre barna sine smerte. Mangel på utdanning og kunnskap gjør dette enda vanskeligere, forteller hun.

– Gatebarn mister ofte evnen til å stole på både seg selv og andre. Når de blir en del av gatesamfunnet får de hele tiden høre at de er ubrukelig og verdiløse. På gata skaper barna sine egne koder, sitt eget språk, sin egen levemåte. Dette må brytes for at de kan klare å starte et nytt liv. Det er en stor utfordring for Alalay å få disse barna til igjen å stole på andre og seg selv.

Endrer liv
Denne utfordringen møter Alalay med å ta barna gjennom fire stadier før de er klare til å takle livet på egenhånd. Det første stadiet er det oppsøkende arbeidet Alalay gjør på gata, der de har de første samtalene med gatebarna og forsøker å motivere dem til å endre livet sitt.

Når et barn eller en ungdom bestemmer seg for å gi livet en ny sjanse og går inn døra hos Alalay, er mottakssenteret det andre stadiet. Barnet har tatt de første skrittene i en lang prosess. I mottakssenteret blir de med en gang del av et terapeutisk opplegg. Man finner ut mest mulig om barnets bakgrunn for å kunne sette inn de rette tiltakene. Barnet begynner skolegang, og man jobber mot håndfaste mål. Hver fredag evaluerer man sammen med barnet uka som har gått og setter konkrete mål for neste uke.

2010-bolivia-alalay-claudia-gonzales-med-gatebaby

Fra usikkerhet til trygghet
– De er vant til gatelivet, uten regler, uten rutiner, uten planer. Hos Alalay kommer de inn i et veldig strukturert liv. Målet med tiden på mottakshuset er å avvenne dem vanene fra gata, vaner som ødelegger dem. Uvanene skal erstattes med verdier som ansvar, respekt og innsats, forteller Claudia Gonzales.

Etter noen måneder – når barnet har blitt vant til, og akseptert livet på mottakssenteret – flytter de til en av Alalays barnelandsbyer, der de vanligvis bor i flere år, opp til de er 15. De deles i grupper som bor i ulike hus, der voksne omsorgspersoner har ansvaret for hver sin gruppe. For første gang i livet får barna oppleve en lang og stabil periode med omsorg fra voksne og andre barn. De går på den lokale skolen, får tilbud om en rekke aktiviteter i landsbyen og blir fulgt tett opp av psykolog for å kunne bearbeide det vonde fra de første leveårene.

Et nytt liv
Når de fyller 16 år flytter de tilbake til byen, til et av sentrene for det siste stadiet i Alalay før de skal klare seg selv. Her lærer de ulike yrker og får siden sjansen til å begynne å jobbe og studere videre. Deretter flytter de sammen to og to på hybel for å fortsette studiene eller begynne i jobb. Alalay fortsetter å gi dem en jevnlig oppfølging de første årene for å sikre at de virkelig klarer seg på egenhånd.

En gang gatebarn uten håp om en framtid. Nå selvstendig voksen. Alalay vil likevel alltid ha en stor plass i hjertet hos dem som har gått gjennom de fire stadiene. Silvia, som fikk et nytt liv takket være Alalay, sier:

– Selv om jeg nå lever et selvstendig liv utenfor Alalay, er Alalay en viktig del av livet mitt. Jeg vil fortsette å støtte og hjelpe andre som trenger hjelp av Alalay i dag.

Les mer om

Barna fra kulden
Barna som lever på gata i La Paz er godt kjent med kulde. Både den som kommer utenfra og den som kommer innenfra.
Gatebarnas engel
En dag møtte Claudia Gonzales gategutten Joaquin. Det skulle forandre livet hennes radikalt.