Lys til pikeskole
Avtalen er at for hver ansatt som tegner seg som fast giver til prosjektet, skal selskapet doble hver eneste krone. I dag er det over 300, om lag en tredjedel av de ansatte, som gir fast til prosjektet.
– I tillegg trekker vi også hvert år en ansatt per 100 givere, samt en fra ledelsen og styringsgruppen som får være med på en reise til prosjektet. I snuoperasjonen bestemte vi oss også for å kutte alle tilleggsytelser som selskapet hadde til sine ansatte og i stedet bidra til Strømmestiftelsen med en gave utover det som er i avtalen. Det betyr at vi hvert år har droppet julegave til de ansatte og heller gitt en gave som skal gå til en spesiell ting eller noe som må gjøres i prosjektet. Den siste gaven var for eksempel lys til en pikeskole vi har vært med å bygge, og som jeg selv fikk være med å åpne da jeg var der, sier Nysted.
Et vellykket samarbeid
– Betyr det noe for Agder Energi at dere er med på dette prosjektet?
– Ja, helt klart. Ellers hadde vi stoppet for lenge siden. Jeg skulle ønske jeg kunne sende alle våre 1000 ansatte på tur til prosjektet. Det kan jeg selvsagt ikke. Men det gjør noe med oss som får reise. Det setter mye av vår levemåte, våre krav og kravmentalitet i et spesielt lys. Jeg er ikke så sikker på om vi er lykkeligere i vår rikdom enn det mange av dem vi møter er i sin fattigdom, sier Nysted.
Konsernsjefen anbefaler svært gjerne andre bedrifter å gjøre det samme.
– Vi er med på å bygge lokalsamfunn og gjør at enkeltmennesker får det bedre. Vi hjelper mennesker ut av fattigdom. Jeg er stolt av at vi som bedrift kan være med på dette, sier Nysted.