2019-tom-nysted-konsernsjef
Tom Nysted, konsernsjef i Agder Energi.

Agder Energi bygger stolthet og forandrer lokalsamfunn

I over 18 år har en av Norges største produsenter av ren, fornybar vannkraft støttet Strømmestiftelsens prosjekter i Kenya.

Fra sitt hjørnekontor i femte etasje i Agder Energi-bygget på Kjøita kan konsernsjefen følge «gullårens» siste reis mot elvemunningen, før den blander seg med saltvann og blir borte i havet. Og så vet han at senere vil vann fordampe et eller annet sted der ute og etter hvert komme ned igjen som regn og snø, og igjen fylle vann, elver og magasiner med verdifulle dråper.

Det er en bunnløs kilde av energi som i århundrer har reist på Otras rygg gjennom Setesdalen og skapt store verdier før den har endt opp i havet. En liten del av disse verdiene har de siste 18 årene også endt opp i et utviklingsprosjekt i Kenya.

Snuoperasjon

Tom Victor Nysted har vært konsernsjef i selskapet siden 2006.

– Da jeg tok over, var vi i en vanskelig situasjon. Vi hadde mye negativ omtale, flere sluttet og det ble satt i gang et viktig arbeid for å snu skuta, forteller Nysted, som ble hentet for å gjøre nettopp den jobben.

I den prosessen måtte de også finne ut hvem de var og hva som er Agder Energi sin sjel.

- Vi måtte finne frem til våre verdier og det som skulle symbolisere grunnfjellet i det vi ville være og stå for. En av disse verdiene var nettopp samarbeidet med Strømmestiftelsen. Siden 2002 hadde vi gjennom Strømmestiftelsen vært med på å støtte arbeidet i organisasjonen Jamii Bora i Nairobi. I snuoperasjonen vi tok fatt på i 2006 var samarbeidet med Strømmestiftelsen en viktig brikke, og betydde mye for hvordan vi skulle bygge fellesskap og verdier i selskapet, forteller Nysted.

Nå har Agder Energi fortsatt samarbeidet i et nytt prosjekt som handler om samfunnsutvikling i et område i Masai Mara også i Kenya.

dsc04757_300
Agder Energi i møte med Strømmestiftelsens kollegaer i Kenya.

Lys til pikeskole

Avtalen er at for hver ansatt som tegner seg som fast giver til prosjektet, skal selskapet doble hver eneste krone. I dag er det over 300, om lag en tredjedel av de ansatte, som gir fast til prosjektet.

– I tillegg trekker vi også hvert år en ansatt per 100 givere, samt en fra ledelsen og styringsgruppen som får være med på en reise til prosjektet. I snuoperasjonen bestemte vi oss også for å kutte alle tilleggsytelser som selskapet hadde til sine ansatte og i stedet bidra til Strømmestiftelsen med en gave utover det som er i avtalen. Det betyr at vi hvert år har droppet julegave til de ansatte og heller gitt en gave som skal gå til en spesiell ting eller noe som må gjøres i prosjektet. Den siste gaven var for eksempel lys til en pikeskole vi har vært med å bygge, og som jeg selv fikk være med å åpne da jeg var der, sier Nysted.

Et vellykket samarbeid

– Betyr det noe for Agder Energi at dere er med på dette prosjektet?

– Ja, helt klart. Ellers hadde vi stoppet for lenge siden. Jeg skulle ønske jeg kunne sende alle våre 1000 ansatte på tur til prosjektet. Det kan jeg selvsagt ikke. Men det gjør noe med oss som får reise. Det setter mye av vår levemåte, våre krav og kravmentalitet i et spesielt lys. Jeg er ikke så sikker på om vi er lykkeligere i vår rikdom enn det mange av dem vi møter er i sin fattigdom, sier Nysted.

Konsernsjefen anbefaler svært gjerne andre bedrifter å gjøre det samme.

– Vi er med på å bygge lokalsamfunn og gjør at enkeltmennesker får det bedre. Vi hjelper mennesker ut av fattigdom. Jeg er stolt av at vi som bedrift kan være med på dette, sier Nysted.