Gå til innhold Gå til navigasjon

Afrika hedrer Strømmestiftelsen

Regjeringen i Burkina Faso har tildelt Strømmestiftelsen landets høyeste utmerkelse innen utdanning.

Utmerkelsen "Chevalier de l’Ordre des Palmes Académiques” ble gitt som anerkjennelse for utviklingen av hurtigskoler som nå er en integrert del av utdanningssystemet i tre av verdens fattigste land, Burkina Faso, Niger og Mali.

På bildet ser vi styreleder i Strømmestiftelsen Geir Magnus Nyborg og regionsjef Zakariya Abdou, som mottar utmerkelsen “Chevalier de l’Ordre des Palmes Académiques” fra undervisningsminister Marie Odile Bonkoungo.

Hurtigskolene gir barn uten skolegang en sjanse til å komme tilbake på skolebenken. Utmerkelsen ble tirsdag delt ut av undervisningsminister Marie Odile Bonkoungo i en høytidelig seremoni i hovedstaden Ouagadougou.
- Det har vært en drøm å se hvordan skolene har vokst fra 36 i 2004 til rundt 500 skoler det siste året. Det er blitt et godt eksempel på hvordan regjeringer, organisasjoner og lokalsamfunn kan samarbeide for å gi barn en fremtid gjennom utdanning. Vi undertegnet i juni en avtale med de tre regjeringene som nå bruker hurtigskolene i arbeidet med å nå FNs tusensårsmål for utdanning. Det er bare økonomi som begrenser oss i å utvide dette arbeidet, sier Nyborg. 

Hurtigskoler er en intensiv utdanning for barn i alderen åtte til tolv år som ikke går på skolen. Noen av barna har vært tvunget til å slutte i grunnskolen, mens andre aldri har fått muligheten til å begynne. Årsaken er alltid den samme: Fattigdom. Etter ni måneder på skolebenken tar elevene en test. Dersom de består den, kan de starte i vanlig skole i 3. eller 4. klasse.

Skolen er gratis for foreldrene. I en evaluering av tilbudet i noen distrikter går det fram at over 80 prosent av elevene fra hurtigskolene fortsetter i den lokale skolen. Opplegget for hurtigskoler blir nå studert av andre afrikanske land og organisasjoner.

- Vi er stolt av våre folk i Vest-Afrika som har klart å lage et opplegg som er blitt et sentralt virkemiddel i kampen mot fattigdom. Og det virker, sier Geir Magnus Nyborg.