Gå til innhold Gå til navigasjon

9-åring lette etter mat på gata

9-åring lette etter mat på gata
– Livet på gata var så hardt at jeg flere ganger ønsket jeg ikke var født, sier Derrick (9).

– Livet på gata var så hardt at jeg flere ganger ønsket jeg ikke var født, sier Derrick (9).

Tekst og foto: Kristian Slettebø, Act Now student 2013-2014

For ett år siden gikk Derrick gatelangs og tigget i byen Mbale. Da ble han sett av sosialarbeiderne i organisasjonen CRO, som støttes av Strømmestiftelsens givere. Derrick fikk plass i rehabiliteringsklassen på CRO, og begynte  i den offentlige skolen.

Forlatt av mamma
Derrick kom til Mbale sammen med moren og to søsken etter at faren døde. Livet på landsbygda var for vanskelig for en enke med tre barn. I byen fant moren en ny mann. De giftet seg, men etter kort tid døde også han. Situasjonen var så håpløs at moren valgte å reise og overlot barna til deres gamle bestemor.

– Mamma sa hun dro for å lete etter jobb, men vi vet ikke hvor, sier Derrick.  

Tigget på rutebilstasjonen

Bestemoren, som var uten inntekt, klarte heller ikke å brødfø familien. Hun sendte barna ut for å lete etter egen mat. Derrick begynte å tigge i området rundt rutebilstasjonen, der han også hentet vann til folk i de lokale kioskene og til svette og slitne busspassasjerer. Ikke alle behandlet ham bra.

– En dag ropte en busspassasjer på meg og viftet med penger som jeg trodde jeg skulle få. Jeg løp glad bort, men i stedet for penger fikk jeg et hardt slag i ansiktet. Jeg var ordentlig hoven i to dager, sier Derrick.

Oppdaget av CRO
I fjor fikk sosialarbeidere fra CRO øye på Derrick som gikk rundt og tigget. Først ville han ikke snakke med dem, men etter hvert åpnet han seg og ble med til CRO.

Derrick viste sosialarbeiderne hvor han bodde i Namakwekweslummen – i et enkelt, lite, leid jordhus med tak av bølgeblikk. Sosialarbeiderne så hvor dårlig stelt det var i hjemmet, og de forstod at gutten ble dårlig behandlet av bestemoren. Derrick ble derfor innmeldt i en rehabiliteringsklasse for videre oppfølging. I dag er Derrick en forandret gutt.

Endelig skolegutt
Etter å ha gått på CRO i nesten et år, har han nå begynt i tredje klasse på en barneskole. Derrick trives på skolen, han liker å leke med de andre guttene og sier at han skal blir lege når han blir voksen. Gjennom støtten til CRO ble Strømmestiftelsens givere redningen for Derrick..

tidligere gatebarn derrick sammen med act now student Kristian Slettebø

Gode venner: Kristian Slettebø var Act Now student i 2013/2014. Han hadde praksis i CRO, og jobbet med gatebarn i Mbale. Der ble han kjent med Derrick.