Gå til innhold Gå til navigasjon

Hurra for mor

Hurra for mor
Søndag 12. februar var det morsdag.

FAKTA/BAKGRUNN: Søndag 12. februar var det morsdag. Men for millioner av verdens mødre ventet ikke tulipaner, morsdagskort og frokost på senga, men nok en dag med undertrykking og beinhardt slit.

Innlegg i Stavanger Aftenblad, februar 2012

Millioner av jenter, kvinner og mødre verden over lever under uverdige forhold. De er barn og de er unge, umodne jenter som giftes bort i altfor ung alder. De blir tidlig mødre. De kjenner ikke sine rettigheter. De blir ofte utnyttet av mannen, av svigerfamilie og ofte også av samfunnet.

Vi som er vokst opp i et av verdens aller rikeste land vet at det åpner det seg en ny verden med mange muligheter dersom du kan du lese og skrive. Og når du forstår hvilke rettigheter du har, og hvilke krav samfunnet kan stille til deg, så vet du også hvordan det kan påvirke livet ditt. Har du ikke denne kunnskapen kan du ikke delta i samfunnsdebatten, argumentere og stille krav til politikere og folkevalgte.

I den siste ”Education For All Global Monitoring Report” (2011) fra UNESCO viser tall fra 2005-2008 at nærmere 17 prosent av verdens befolkning, det vil si over 795 millioner av verdens kvinner og menn, er analfabeter. 64 prosent, altså mer enn 509 millioner av disse, er kvinner. (Kilde: UNESCO Education for All Global Monitoring Report 2011, side 65)

Vi vet at i store deler av verden, og spesielt i den fattige delen av verden, er det forbundet med stor fare å bli mor.  Hvert eneste minutt dør en kvinne i fødsel. 99 prosent av kvinnene som hvert år dør i forbindelse med svangerskap, fødsel eller barsel kommer fra utviklingsland. Men med rett behandling ville de aller fleste av disse kvinnene ha overlevd.

Søndag 12. februar var det morsdag. La oss hedre det vanskelige, utfordrende og livstruende, men likevel dypt meningsfylte og viktige oppdraget det er å være mor. Og la oss huske verdens fattige mødre når vi søndag hedrer mor med blomster og kake. Hun fortjener det.

Generalsekretær i Strømmestiftelsen
Øyvind Aadland