Gå til innhold Gå til navigasjon

Når nydelige ting vil skje

For Harriet Mukimba ble livet i den lille ettromsleiligheten langs hovedveien, noen få mil sørøst for byen Mbale i Uganda, for vanskelig.

Butikken mannen drev gav ikke avkastning og det vesle rommet var for lite til familien som snart skulle bli fem. Harriet er en av veteranene i CMMF gruppa i landsbyen der hun nå bor. Spare- og lånegruppa startet hun og 15 andre da hun flyttet hit. Det var organisasjonen Uganda Women Concern Ministry som fortalte om ordningen der fattigfolk kan spare og låne fra en felles kasse de selv legger sparepengene sine i. I CMMF er det medlemmene sjøl som organiserer sparing og lån. De setter selv reglene og bestemmer renter og størrelse på innskudd.

Med de få sparepengene de hadde, klarte Harriet og mannen Loug å kjøpe et lite og enkelt hus de kunne slå seg ned i. Stedt ligger ikke sang unna skolen, en skole Strømmestiftelsen har vært med å finansiere noen klasserom til. Her i den grønne åssida valgte familien å slå seg ned.

Spare og lånegruppa ble litt av hverdagen for den unge familien.
- Jeg ble med i dette fordi jeg trodde det kunne være et positivt bidrag til å forbedre familieøkonomien vår. Sparetiden går over et år. I denne perioden kan de låne av innskuddet og de betaler renter for hver shilling de låner. Rentesatsen setter de sjøl. Etter at året er omme deler de ut igjen sparepengene med rentefortjeneste lagt på toppen.

Det første året kunne Harriet og mannen ta ut 540 000 Uganda shilling noe som tilsvarer 1100 norske kroner.
Harriet, som også er lærer og underviser på skolen like ved, brukte litt av pengene til å starte en liten butikk i hjemmet der hun selger skrivebøker til skolen. I tillegg kjøpte hun og mannen ei ku. Denne har nå fått kalv som de skal selge og få inntekt fra og snart kommer det en kalv til. Hun kjøpte også høner som hun senere solgte og kjøpte et stykke land for – der dyrker de nå matoke som, de senere skal selge og tjene penger på.  

Året etter sparte hun 2000 shilling, vel fire kroner i uka. I tillegg sparte hun 200 shilling i uka til et nødhjelps fond og 300 shilling til et utdanningsfond til barna. Når året var omme kunne hun hente ut sparepengene med fortjeneste, denne gangen nærmere 1700 kroner. For noen av pengene har hun kjøpt murstein som familien skal bruke til å bygge på huset. 

Nå har familien som er blitt seks, ei ku som gir melk, høner som gir egg, geit som gir kjøtt, butikk som gir inntekt og i tillegg driver mannen en liten butikk ved veien der han selger dagligvarer.

- Barna våre har fått dert mye bedre. Vi er friskere og har fått bedre økonomi. Vi kan spise kjøtt kanskje en gang hver 14 dag eller så. Jeg er ikke lenger redd for hva som skal skje fremover. Jeg vet bare at nydelige ting vil skje og at spare- og lånegruppa har betydd svært mye for oss, sier Harriet.