Gå til innhold Gå til navigasjon

- Er jeg bare født for å bli solgt?

- Er jeg bare født for å bli solgt?
For første gang siden hun var barn, opplever Dhansara at at noen tar i henne uten å kreve noe mer. Foto: Hacienda film

Små jenter blir hver dag født inn til et liv i slaveri, tvangs-ekteskap eller prostitusjon. Men det finnes håp om at tradisjonen kan snu i Dhansaras landsby.

– Du berører meg slik moren min ville gjort, gråter Dhansara, mens hun sårt hulkende lar seg omfavne av armer som ikke krever eller gir annet enn godhet. Hun ble nemlig født til å gå i morens fotspor: Å selge kroppen sin.

– Mennene som kjøper sex, bryr seg ikke. Vi er urørbare resten av tiden, men ikke når behovet er der, forteller Dhansara. Tårene renner. Stemmen blir svakere, det er vanskelig å snakke om dette. Hun blir stille, ser ned i gulvet. Dette er en historie om urett, nedverdigelse og ydmykelse som jenter og kvinner som henne har blitt utsatt for i generasjoner. En historie om arv fra mor til datter.

Dhansara er nemlig født nederst på rangstigen i Nepal. Hun er kasteløs. Lavest blant de laveste, og blir sett på som uren. Hun kan bli drept hvis skyggen hennes faller på en fra en høyere kaster. Men selv om de er såkalt urørbare, overlever nesten alle kvinnene i hennes landsby ved å selge seksuelle tjenester. Likesom mødrene deres. Og bestemødrene. Og som døtrene deres kommer til å gjøre – hvis ikke noen får en slutt på denne undertrykkende tradisjonen.

En dag fikk hun besøk av noen som respekterte henne og gav henne et varmt håndtrykk og en kjærlig omfavnelse. Da brast hun i gråt.
Sist gang noen berørte meg på denne måten, var moren min, da jeg var ung. Det at jeg er barn av en sexarbeider, gjør at jeg har blitt sett ned på hele mitt liv, forteller hun stille.  Men så retter Dhansara seg opp, tørker tårene og sier med fast stemme:
– Jeg bestemte meg for å kjempe – finne min vei. Og det har jeg gjort siden! For selv om jeg er eldre og har fått barn, er jeg ikke død. Jeg har fortsatt håp! Jeg tror fortsatt jeg kan utrette noe med livet mitt. Øynene har fått noe trassig og bestemt over seg.

I 2014 startet Strømmestiftelsen opp utdanningen Samvad i Dhansaras landsby. Hun jobber nå som lærer for andre kasteløse jenter.

– Utdanningen lærer oss om verdighet. Vi har lik rett på det samme livet som alle andre! sier hun bestemt. Så reiser hun seg, retter ut krøllene i tunikaen og går ut i landsbyen med hevet hode. Dette er ikke lenger en knekket kvinne, men en rakrygget, sterk mor. Hun er ikke til salgs, og det er heller ikke døtrene hennes.

Hver dag blir jenter født inn til et liv i slaveri, tvangsekteskap eller prostitusjon. Du kan snu livet deres. Gi din støtte i dag!

PS: For 750 kroner kan ei jente gå på Samvad i ett år. Det snur livet hennes.