Gå til innhold Gå til navigasjon

Historier

Målrettet ingeniørspire

17-årige Tammana kunne klaget over en strevsom hverdag. I stedet teller hun sine velsignelser. Som eneste jente i landsbyen Marchwari i Nepal, har hun nemlig klart å komme seg på videregående skole.

Lærer Leyas bønn

De fleste barna her har mistet nær familie. Det beste for dem er å komme på skolen, få noe annet å tenke på, sier lærer Leya. Hun står midt blant flyktningebarn som er klar for å lære, men som mangler skole.

Flyktning på nytt

For andre gong er Mary Liong (18) flyktning i Uganda. Første gongen var ho ei ganske lita nyfødt jente som vaks opp her, og hadde dei første åtte leveåra sine her i Uganda. I 2008 vendte familien heim til Kajo Keji i Sør-Sudan. Landet hadde blitt sjølvstendig. Det var optimisme og folk trudde på framtida for eit fritt Sør-Sudan.

En ny start for Juma

Alle de andre i Juma Rani Barmans (15) familie flyttet til Dhaka, hvor faren hennes jobber som nattevakt på en tekstilfabrikk. Men Juma fikk ikke bli med. Hun måtte bli igjen i landsbyen sammen med farmoren.

Kjemper for likhet

Ranjita Bishwakarma (24) er ei jente med skikkelig bein i nesa. Hun ble født som kasteløs i Nepal, men lar seg ikke stoppe av det. Hun drømmer om å forandre samfunnet sitt. Nå er hun i Norge som student ved Hald Internasjonale Senter i Mandal, og vil lære mer om likeverd og likestilling.

Gikk i fire dager for å komme til friheten

– Det var krigen som sendte oss på flukt. Jeg var på skolen den dagen. Jeg husker det så godt, forteller Viola Yobu. Øynene blir blanke når hun tar oss med tilbake til den tunge dagen.

- Er jeg bare født for å bli solgt?

Små jenter blir hver dag født inn til et liv i slaveri, tvangs-ekteskap eller prostitusjon. Men det finnes håp om at tradisjonen kan snu i Dhansaras landsby.

Når livet vender

På nytt er tusener på flukt fra Sør-Sudan. I leirer, også kalt bosettinger, i Nord Uganda, bor det nå over en million mennesker. De har alle reist fra nabolandet i nord, der de har flyktet fra drap, voldtekter, overgrep og maktkamp, alt isenesatt av landets ledere, politiske rivaler og stammer.

Tøffeste jentene i gata!

Vi digger jenter som finner mot til å vise muskler! På tross av enorm motstand, har jentene fra Ekta Samvansendter i Bahera vist at de kan takle enorme utfordringer. Både i livet og på fotballbanen!

Flue på veggen

Bli med når jentene i Samvad, Strømmestiftelsens utdanning som gjør ungdom i Nepal til sjef i eget liv, samles for å snakke, le, gråte, rope, diskutere og lytte.

Norske elever forhindret 40 000 barneekteskap i Bangladesh!

100 000 norske skoleelever deltok på OD-dagen i 2008. Hva førte innsatsen til? Svaret er gledelig: Utdanning til 83 000 ungdommer i Bangladesh og ikke 40 000 barneekteskap som har blitt forhindret!

Ble giftet bort som 14-åring

Shipa klarte å rømme fra sin første ektemann. Men da hun var 16, ble hun tvangsgiftet igjen. Hvordan kan sånt skje? Her forteller både mor og datter sin historie.

Fletter for livet!

Aisha (17) fra Uganda er ikke avhengig av å tigge for å overleve. Med utdanning og et lite oppstartstilskudd har Aisha skapt en framtid for seg, den vesle sønnen og hennes gamle far.  

Lånegruppe ga muligheter!

Mariam var for fattig til å få lån i banken. Men også for fattig til å investere slik at hun kunne tjene nok til å brødfø familien. En spare- og lånegruppe ble Mariam Selemani (35) sin vei ut av fattigdommens runddans.